Tovább a tartalomhoz

Keresés

Locsolási kedvezmény

Lakossági ügyfeleink kétféle lehetőség közül választhatnak, hogy csökkentsék a locsolási célra elhasznált víz mennyisége után fizetendő közüzemi díjakat. A két kedvezmény közül szabadon lehet választani, egyszerre azonban csak az egyikkel élhetünk

 

A kertművelés velejárója a locsolás. Öntözni sokféleképpen lehet (például kannával, slaggal, összegyűjtött esővízzel, vagy akár a szolgáltatótól rendelt szállított vízzel), de egy biztos: csak takarékosan érdemes. Kevés kerttulajdonos kíséri figyelemmel, mennyi vizet használ a locsolás időszakában, pedig a kertöntözés kiadását egyszerűen csökkenthetjük. (További takarékos tippek itt.)

A házi kerttel rendelkező fogyasztók május elsejétől szeptember végéig érvényes 10 százalékos locsolási kedvezményt igényelhetnek: az adott időszakban a felhasznált vízmennyiség tizedét nem kell megfizetni a csatornadíjszámlában. A korábbi eljáráshoz képest változás, hogy ha egyszer igényeljük a kedvezményt, az a következő években automatikusan megújul. A pontos elszámoláshoz ugyanakkor érdemes még a május 1-i indulás előtt leolvasott óraállást elküldeni a szolgáltatónak, ahogy a vízmérő záró óraállását is várjuk október 1-10. között.
A kedvezmény a kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű házi kerttel rendelkező ügyfeleinket illeti meg.

Locsolási kedvezményt az ehhez szükséges, Dokumentumtárból elérhető nyomtatványon igényelhet. A kitöltött, mérőállással ellátott dokumentumot e-mailen (uszi@tettyeforrashaz.hu) vagy postai úton (7602 Pécs, Pf. 33) juttathatja el hozzánk.

Locsolási kedvezmény igénylése

 

Locsolómérővel egész évben spórolhat az öntözésen: külön mellékvízmérő felszerelésével is mérhető a locsolásra használt vízmennyiség, így a locsolási célú csapok vízfelhasználása után csupán a vízdíjat kell megfizetni, a csatornadíjat nem. A kézzel fogható megtakarításon túl a megoldás további haszna, hogy pontosan mérhető, könnyen ellenőrizhető, mikor mennyit locsoltunk, ami elősegítheti a környezettudatosabb kertöntözést.
A kedvezmény műszaki feltétele a házi ivóvízhálózat kerti vezetékére, vagy kifolyójára szerelt hiteles mellékvízmérő; az itt vételezett víz csak locsolási célra használható fel és nem vezethető a csatornahálózatba!
A mérőhely kialakításával, a vízmérő beszerelésével és fenntartásával kapcsolatos költségek (így például az előírt soros hitelesítés) a fogyasztót terhelik. A megtakarítható összeg – és a beruházás megtérülésének ideje – nagyban függ a kert méretétől, jellegétől és persze attól is, milyen forróak a nyarak.