Közérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknekKözületi ügyfeleknek

A pécsi szennyvíztisztító telep is részt vesz a koronavírus kutatásban

 

Társaságunk a Pannon Egyetemtől kapott felkérést arra, hogy szennyvízmintákkal segítse a Covid-19 megbetegedést okozó vírus megjelenésének, terjedésének vizsgálatát.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja, a Pannon Egyetem (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet) és a Mol együttműködésében öt hónapon át kilenc város szennyvizének változását fogják figyelni az első fázisban. Ehhez júniustól kéthetente szolgáltatunk mintát a nyers szennyvízből, amit a pécsi kutatók virológiai elemzéseknek vetnek alá.
A kutatás célja, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel előre lehet jelezni a fertőzés visszatérését, a járvány terjedését. Mivel több tízezer háztartás használt vize kerül a szennyvíztelepre, a szennyvízben található nyomok segítségével a hagyományos tesztelésnél nagyobb mintán észlelhetik, ha újra megjelenik a vírus egy közösségben. (Így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket, például a kijárási korlátozás elrendelését.)
Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a fertőzés kockázata, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a lakosságot, és figyeljék, hogy felgyorsul-e a vírus terjedése.
Pécsen kívül a vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Szegeden és Veszprémben folynak majd.

A publikálás időpontja: 2020. május 21.Augusztusi nyitvatartási rend változások

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy az augusztusi munkanap áthelyezések miatt az alábbiak szerint változik ügyfélszolgálati irodánk és telefonos ügyfélszolgálatunk nyitvatartása:

Bővebben

Forgalomkorlátozás, sávszűkület csütörtöktől a Bajcsy-Zsilinszky úton

Szakaszos útlezárásokra lehet számítani a Bajcsy-Zsilinszky út Zólyom utca - Nagy Lajos király útja közti részén augusztus 13-án, csütörtökön 8 órától várhatóan augusztus végéig. A keleti dupla sávban a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei végeznek előkészítő munkákat a szennyvízhálózat tervezett felújításához.

Bővebben

Pénteken vízzavarosodás várható Ispitaalján

Tájékoztatjuk tisztelet ügyfeleinket, hogy a Szilágyi Dezső utca 1. és a Petőfi utca 61. szám előtti tűzcsapokon tervezett oltóvíz hozammérések miatt 2020. augusztus 14-én és 15-én vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő az József Attila utca - Vas Gereben utca - Mártírok útja - Kolozsvár utca - Semmelweis utca - Szabó József utca által határolt területen.

Bővebben

Szünetel a műszaki ügyintézés augusztus 17-én

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy 2020. augusztus 17., hétfőn a műszaki ügyintézés szünetel.

Bővebben

Estétől járható félpályán a Szigeti út - frissítve!

A Szigeti út 58. előtt hibásodott meg hétfő reggel a környéket ellátó fővezeték. A feltörő víz a burkolatot is megemelte, emiatt a Szigeti út Faludi Ferenc utca - Homok utca köti szakaszát teljes szélességben elzárták a forgalom elől. Az érintett buszok terelőútvonalon járnak.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT