Szennyvíztisztító telep fejlesztéseKözérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknek

A pécsi szennyvíztisztító telep is részt vesz a koronavírus kutatásban

 

Társaságunk a Pannon Egyetemtől kapott felkérést arra, hogy szennyvízmintákkal segítse a Covid-19 megbetegedést okozó vírus megjelenésének, terjedésének vizsgálatát.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja, a Pannon Egyetem (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet) és a Mol együttműködésében öt hónapon át kilenc város szennyvizének változását fogják figyelni az első fázisban. Ehhez júniustól kéthetente szolgáltatunk mintát a nyers szennyvízből, amit a pécsi kutatók virológiai elemzéseknek vetnek alá.
A kutatás célja, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel előre lehet jelezni a fertőzés visszatérését, a járvány terjedését. Mivel több tízezer háztartás használt vize kerül a szennyvíztelepre, a szennyvízben található nyomok segítségével a hagyományos tesztelésnél nagyobb mintán észlelhetik, ha újra megjelenik a vírus egy közösségben. (Így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket, például a kijárási korlátozás elrendelését.)
Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a fertőzés kockázata, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a lakosságot, és figyeljék, hogy felgyorsul-e a vírus terjedése.
Pécsen kívül a vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Szegeden és Veszprémben folynak majd.

A publikálás időpontja: 2020. május 21.Útjavítás a Vasút utcában

Szennyvízhálózati korszerűsítést követő útjavítási munkák kezdődnek június 14-én, hétfőn Pécsen a Vasút utcában.

Bővebben

Útzár a Fülemüle utcában

Június 2-án, szerdán a Fülemüle utcában bekötési munkálatokat végez a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. az ivóvízhálózaton. A munkálat az érintett útszakasz teljes útzára mellett történik.

Bővebben

Indul a 3. ütem a Szigeti úton, május 28-án vízzavarodás várható

A Nyugati városrészi kerékpárút építéséhez kapcsolódóan márciusban víziközmű-korszerűsítés is kezdődött a Szigeti úton. A tervezetten 2021 őszéig tartó felújítás keretében a Szigeti út Faludi Ferenc utca – Tüzér utca közötti szakasza alatt futó 90 éves ivóvízvezetéket cserélik ki társaságunk szakemberei.

Bővebben

Vízzavarosodás lehet május 20-án a Rét utcában és környékén

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Rét utca 39. előtti tűzcsapon végzett oltóvízhozam mérés miatt vízzavarosodás fordulhat elő 2021. május 20-án, csütörtökön 14-16 óra között Pécs belvárosában, a József Attila utca - Rét utca - Rákóczi út - Szabadság utca - Mártírok útja - Kolozsvár utca - Petőfi Sándor utca által határolt területen.

Bővebben

Útzár a Szabadság utcában (Frissítve)

FRISSÍTVE: a szolgáltatás este 8 óra után helyreállt, a környéken zavartalan a vízellátás. A csőtörés helyszínén a Szabadság utca egy sávban járható.

***** 

Eltört egy öntöttvas fővezeték Pécsen a Szabadság utca - Kaffka Margit utca kereszteződés közelében vasárnap délután, a hibajavítás idejére teljes szélességben le kellett zárni az utat.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT