Szennyvíztisztító telep fejlesztéseKözérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknek

Régi fényében látható a fehérhegyi víztorony

 

 

Díszkivilágításba öltözik három éjszakán át Pécs egyik jellegzetes, ipartörténeti jelentőségű épülete. A nyáron megújult fehérhegyi víztorony lábánál immár emléktábla is felidézi a helyi bányászat történetében betöltött szerepét.

fotó: PécsMa, Müller AndreaFelújítása után augusztus 31-én ünnepélyesen átadták  a Pécs-meszesi víztornyot. Az épület a Tettye Forrásház Zrt. beruházásában 17 milliós költséggel újult meg 2012 nyarán. Az 1926-ban épült torony és a gépház két éve új vezetékeket és szerelvényeket kapott, az idei munkálatok során pedig a 300 köbméteres tartályt hordozó épület külsejének felújítása valósult meg. Elvégezték a tartópillérek javítását és a nyílászárók cseréjét, emellett a teljes épület új védőbevonatot is kapott, így újra eredeti szépségében látható.

A meszesi városrészben álló, 33 méter magas vasbeton szerkezet 1926 óta látja el a közeli lakónegyedet ivóvízzel, a mai napig megbízható részét képezve Pécs vízhálózatának. Ugyanakkor az impozáns épület emlékeztet a térségben egykor meghatározó szénbányászat hőskorára is. Ezt az ipartörténeti szerepét teszi teljessé a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által itt felállított emléktábla, amelyet az alapítvány és a Tettye Forrásház Zrt. képviselői közösen avattak fel a pénteki ünnepségen a bányásznap tiszteletére.

A torony megújulását és a bányászat emléknapját ünnepi díszkivilágítás is köszönti, amely péntektől vasárnapig öltözteti fénybe az impozáns épületet esténként.

86 éve Svédországból hozták a betonkeverőt

Az újra eredeti szépségében látható szerkezet a vasbetonépítés kezdeti időszakának is látványos technikai emléke. A kor legmagasabb technikai színvonalán épült meg - az építéséhez Svédországból hozták az akkoriban ritkaságszámba menő betonkeverő gépet. A torony alsó szintjén lakást is kialakítottak a toronyőrnek. A korszerű víztorony a környéken akkoriban kialakított modern bányászlakásokhoz illett. A bányászlakások a kor szociális színvonalát messze meghaladó komfortot kínáltak, az otthonokhoz például udvar és kert is tartozott.

Fotó: Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány. Meszes lakótelep a víztoronnyal az 1930-as években

A publikálás időpontja: 2012. szeptember 3.


Vízvételezési helyek Pécsen

Nyakunkon a hőség. Az alábiakban közöljük a Pécsen elérhető, a BIOKOM Nonprofit Kft. által működtetett csobogók, ivókutak listáját, amelyek enyhülést jelenthetnek a kánikulai forróságban.

Bővebben

Újra helyükön a permetkapuk

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. vasárnaptól három városrészben, a Belvárosban, Uránvárosban és Kertvárosban is beüzemeli a köztéri párakapukat, amelyek az előttünk álló kánikulai napokon biztos pontként, a vízhálózatra telepítve nyújtanak felüdülést az arra járóknak.

Bővebben

Csőtörés okozott vízfolyást a Szabadság utcában, rendőrök irányítják a forgalmat

Egy 150 mm átmérőjű öntöttvas fővezeték tört el a Szabadság utca 19. számnál hétfő délelőtt. Az út teljes szélességében folyt a feltörő víz, amely több helyen a burkolatot is megemelte.

Bővebben

Nevet kapott a csatornaszörny: BUDZILLA a pécsi csatornahálózat réme

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. névadó pályázatot hirdetett a március 22-én, a Víz világnapján átadott Csatornaszörny installációhoz kapcsolódóan. A felhívásra több mint 400 javaslat érkezett, a kisorsolt nyertesek június 5-én, a környezetvédelem világnapján vették át Csatornaszörny-csomagjukat.

Bővebben

Pécs több pontján lehet vízzavarosodás május 17-én

Szakembereink a belvárosban, valamint a Szigeti út - Magyarürögi út csomópont közelében több tűzcsapon végeznek oltóvíz-hozam mérést 12-15 óra között, ezért csütörtök délután több helyen lehet vízzavarosodás, nyomáscsökkenés.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT