Szennyvíztisztító telep fejlesztéseKözérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknek

Régi fényében látható a fehérhegyi víztorony

 

 

Díszkivilágításba öltözik három éjszakán át Pécs egyik jellegzetes, ipartörténeti jelentőségű épülete. A nyáron megújult fehérhegyi víztorony lábánál immár emléktábla is felidézi a helyi bányászat történetében betöltött szerepét.

fotó: PécsMa, Müller AndreaFelújítása után augusztus 31-én ünnepélyesen átadták  a Pécs-meszesi víztornyot. Az épület a Tettye Forrásház Zrt. beruházásában 17 milliós költséggel újult meg 2012 nyarán. Az 1926-ban épült torony és a gépház két éve új vezetékeket és szerelvényeket kapott, az idei munkálatok során pedig a 300 köbméteres tartályt hordozó épület külsejének felújítása valósult meg. Elvégezték a tartópillérek javítását és a nyílászárók cseréjét, emellett a teljes épület új védőbevonatot is kapott, így újra eredeti szépségében látható.

A meszesi városrészben álló, 33 méter magas vasbeton szerkezet 1926 óta látja el a közeli lakónegyedet ivóvízzel, a mai napig megbízható részét képezve Pécs vízhálózatának. Ugyanakkor az impozáns épület emlékeztet a térségben egykor meghatározó szénbányászat hőskorára is. Ezt az ipartörténeti szerepét teszi teljessé a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által itt felállított emléktábla, amelyet az alapítvány és a Tettye Forrásház Zrt. képviselői közösen avattak fel a pénteki ünnepségen a bányásznap tiszteletére.

A torony megújulását és a bányászat emléknapját ünnepi díszkivilágítás is köszönti, amely péntektől vasárnapig öltözteti fénybe az impozáns épületet esténként.

86 éve Svédországból hozták a betonkeverőt

Az újra eredeti szépségében látható szerkezet a vasbetonépítés kezdeti időszakának is látványos technikai emléke. A kor legmagasabb technikai színvonalán épült meg - az építéséhez Svédországból hozták az akkoriban ritkaságszámba menő betonkeverő gépet. A torony alsó szintjén lakást is kialakítottak a toronyőrnek. A korszerű víztorony a környéken akkoriban kialakított modern bányászlakásokhoz illett. A bányászlakások a kor szociális színvonalát messze meghaladó komfortot kínáltak, az otthonokhoz például udvar és kert is tartozott.

Fotó: Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány. Meszes lakótelep a víztoronnyal az 1930-as években

A publikálás időpontja: 2012. szeptember 3.Hibaelhárítás miatt nem járható a Munkácsy köz

Sérült vízvezetéket javítanak szakembereink Pécsen a Munkácsy Mihály utcában. A Munkácsy Mihály utca Felsőmalom utca - Tímár utca közti szakaszát teljes szélességben lezárták, így a Felsőmalom utcából nem lehet a Munkácsy Mihály utca felé kanyarodni.

Bővebben

Személyes ügyintézés előre foglalt időpontban

A járványhelyzet súlyosbodásával összefüggésben november 30-tól változik a személyes ügyfélfogadás a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. Búza téri személyes ügyfélszolgálatán.

Bővebben

Útszűkület a Táncsics Mihály utcában

Az augusztus közepe óta tartó Táncsics Mihály utcai rekonstrukcióhoz kapcsolódóan november 29. és december 6. között a Táncsics Mihály utcáról a Keszüi útra kanyarodó forgalom a kereszteződésnél sávszűkület mellett haladhat.

Bővebben

Forgalomkorlátozással járó munkálatok

kertvárosi körforgalom mellett Pécs több pontján dolgozik a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. - Egyetemvárosban, Havihegyen és a Budai vámnál is forgalmirend-változás kíséri a javítási, helyreállítási munkálatokat.

Bővebben

Átmenetileg újra megnyitják a kertvárosi körforgalmat

Néhány hónapon belül másodszor tört el Pécs egyik fő vízvezetéke, a meghibásodás miatt a Keszüi út - Megyeri út - Nagy Imre úti körforgalom egy része október vége óta nem járható. Annak érdekében, hogy a körforgalmat ne kelljen teljesen felbontani, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei átépítik a kereszteződés alatt húzódó stratégiai vízhálózati csomópontot. A szerelést előkészítő munkák idejére ideiglenesen újra járhatóvá teszik a lezárt kihajtót.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT